Czym by było wesele bez jedzenia !!!
Zacznijmy od początku:
1. Lokal od kuchni – czyli zaplecze kuchenne.
Kuchnia, magazyny, chłodnie, zmywak, pomieszczenie socjalne, wszystko to musi być odpowiednio wyposażonezgodnie z dobrą praktyką higieniczną i wymogami sanitarno – epidemiologicznymi.
2. Załoga – czyli osoby pracujące na to by każde przyjęcie było wyjątkowe.
Pani na zmywaku, pomoc kuchenna, kucharze czy szef kuchni wszyscy ci ludzie powinni mieć pasję i serce do „GOTOWANIA”, aby to co ląduje na talerzu, spełniało państwa oczekiwania.
„PAN BÓG STWORZYŁ JEDZENIE,
A DIABEŁ KUCHARZY”
James Joyce
3. Zaopatrzenie – marchewka, jajko, jabłko, ziemniaki, schab, noga kacza, majeranek
Wieloletnia współpraca z różnymi hurtowniami zapewnia świeżość i jakość:
– warzywa, owoce, zioła z giełdy rolnej
– mięso z bezpośredniego rozbioru
– jajka z fermy z certyfikatem
Podczas dostawy cały towar przechodzi kontrolę jakości i przechowywany jest w odpowiednich
warunkach.
Przejdźmy do MENU WESELNEGO:
„LUDZIE CHCĄ UCZCIWEGO, SMACZNEGO JEDZENIA,
A NIE JAKIEGOŚ POPISOWEGO POSIŁKU,
KTÓREGO PRZYGOTOWANIE ZAJMUJE KILKA DNI”
Ted Allen
1. Nie od dziś mówi się, że dobre jedzenie i dobra muzyka to gwarancja udanej imprezy.
Wybór menu weselnego to wcale nie taka prosta sprawa. Jest to przyjęcie trwające całą noc. Musimy wziąć pod uwagę kilka posiłków, tych serwowanych na ciepło czy też na zimno.
Przy wyborze menu nie powinniśmy kierować się jedynie swoimi upodobaniami, gdyż ważnym aspektem jest dopasowanie preferencji pod naszych gości weselnych.
2. Istotną kwestią jest niekierowanie się zasadą „im więcej, tym lepiej”
Sala weselna z doświadczenia lat i ilości zorganizowanych przyjęć doskonale wie ile jedzenia
przygotować na wesele 80, 120, 170 osób. Manager, z którym będziecie ustalać menu i inne kwestie
związane z weselem podpowie wam jak dobrać odpowiednie menu. W tym przypadku naprawdę należy
zaufać doświadczeniu specjalistów.
3. Rosół, stek, De’volaille, desery, przekąski ciepłe, zimne, dania dla dzieci wszystkie pozycje w
menu są bardzo istotne.
Menu dań weselnych powinno zawierać kilka pozycji z każdego działu: zupa, drugie danie, deser,
przekąski ciepłe czy zimne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie i gości.
Ważną sprawą jest też niezapominanie o dzieciach, czy osobach na diecie wegańskiej, wegetariańskiej,
bezglutenowej itp.
Podczas rozmów z managerem można ustalić oddzielne menu dla dzieci, wegetarian i alergików.
Podsumowując, menu weselne stanowi ważny element podczas przygotowań do wesela. Warto poświęcić
nieco uwagi na wybór dań, które zadowolą was i waszych gości weselnych. Mnogość możliwości
oferowanych przez obiekty weselne sprawi, że każdy z was stworzy wyjątkowe i niepowtarzalne menu
weselne.
Niech to będzie najpyszniejsze wesele!
Smacznego:
SZEF KUCHNI HOTELU WINCENTÓW
KAZIMIERZ ŻYSZKIEWICZ

Leave a Reply