BEZA KTO Z NAS JEJ NIE KOCHA!!! | Restauracja Lubartów

Mówiąc o tym daniu trudno nie wspomnieć o jej historii. Podobno deser
został przyrządzony dla Anny Pawłowej w australijskim mieście Perth w 1926
lub 1929 roku. To właśnie od nazwiska słynnej tancerki wywodzi się nazwa
bezy.
Beza słodki wyrób cukierniczy wykonany z białek jaj kurzych i cukru.
Upieczony w niskiej temperaturze, wtedy bezy są lekko ciągliwe, a w wysokiej
bezy są kruche. W cukiernictwie wyróżniane są trzy rodzaje bez: francuskie,
włoskie i szwajcarskie.
Sposobów na bezę jest mnóstwo, a każdy jej miłośnik ma swój. Sam
osobiście przewertowałem wiele przepisów tak aby stworzyć ten jeden
odpowiedni dla mnie żeby móc zachwycić państwa podniebienie.
Nasz restauracja preferuje Bezę Pavlova wypełniona słodkim kremem mascarpone i udekorowana
kolorowymi owocami.

Shabrage – czyli otwieranie wina musującego szablą.

Witam w kolejnej odsłonie , dzisiaj postanowiłem , że zajmiemy się
tematem Shabrage – otwieranie wina musującego szablą ,
ceremonię tą możecie zobaczyć w naszej sali weselnej już od 2017r na

rozpoczęciu uroczystości weselnej.

Tradycja ta wywodzi się z Rewolucji francuskiej 14 lipca 1789r od
zdobycia Bastli przez lud francuski uciśniony przez monarchię
absolutną ma już ponad 200 lat. Rewolucyjne wojska opanowały
kraj wtedy rozpoczęto plądrowanie zamków Arystokracji
francuskiej , między innymi piwnic, które kryły w sobie wiele
skarbów pod postacią wszelakich trunków , między innymi
champagne , który to jest niczym innym jak winem tyle że

musującym za sprawą drożdży.

Żołnierze po skończonej napaści oczywiście świętowali swój
triumf nad zło wrogą szlachtą kojarzoną ściśle ze znienawidzonym
obalonym królem . Świętowanie to polegało między innymi na
piciu wszystkiego co tam znaleźli , uzbrojeni w szable w prosty
lecz wyrafinowany sposób otwierali butelki swoim orężem na znak
chwały Rewolucji – zwycięstwa ludu nad tyranem.

Wróćmy do rzeczywistości , na szczęście przynajmniej na tą
chwilę rewolucja nam nie grozi więc od wielu lat shabrage jest
uznawana jako wyjątkowy ceremoniał dedykowany na podniosłe i
specjalne okazje oddając cześć danej chwili czy też konkretnym

osobom.

Najbardziej zastanawiającym przynajmniej dla mnie faktem jest to
iż tak jak powiedziałem tradycja ta narodziła się ponad 200 lat temu
, to sukces otwarcia szablą butelki zawdzięczamy wiedzy z fizyki a
nie tak naprawdę umiejętnościom otwierającego .

Przede wszystkim butelka i trunek w niej znajdujący się musi być
odpowiednio schłodzony czyli nie mniej i nie więcej niż 4C*.
Butelka musi być wytwarzana w tradycyjny sposób , czyli składać
się z 4 zgrzewanych części : dwie ścianki butelki , dno oraz

Uwaga oderwany pierścień i krawędź butelki są bardzo ostre!

Pozdrawiam do zobaczenia wkrótce – Wiwat Młoda Para

Uff – jak gorąco! Para… buch! I spieszy się, spieszy, by zdążyć na czas!…

Nie, to wcale nie lokomotywa z dziecięcego wierszyka – choć faktycznie całość działa jak dobrze
naoliwiona maszyna! I także para wprawia tę całą machinę w ruch – ale w tym przypadku to Młoda
Para! 🙂

O czym mowa?
To miejsce, w którym trzeba przewidywać wiele kroków naprzód.
Gdzie jedna pomyłka może zakłócić pracę całości.
Gdzie najważniejsza jest współpraca.
To kuchnia Hotelu Wincentów!

Jesteście ciekawi, jak wyglądałyby w niej przygotowania do Waszego wesela?

Przed wydarzeniem cała nasza ekipa jest postawiona w stan gotowości. Bo kiedy chodzi o Ten
Dzień, wszystko musi być dopięte na ostatni guzik. Wiemy, że na nas liczycie!

Już wiele miesięcy przed Waszą uroczystością kucharze zastanawiają się, jak dogodzić
podniebieniom Waszym i Waszych gości. Dwoją się i troją, by sprostać wymaganiom. Kiedy już
wybierzecie potrawy, które mają być serwowane podczas wesela, rozpoczynają się wielkie
przygotowania.

Kilka dni przed Waszą uroczystością prace ruszają pełną parą. Sprawdzeni dostawcy przywożą
świeże składniki – soczyste warzywa i doskonałe mięso. Szef kuchni osobiście upewnia się co do ich
jakości – tu nie ma miejsca na niedopatrzenia.

Kiedy szef daje znak, zaczyna się wielka krzątanina!

W dniu Waszej uroczystości kuchnia aż kipi energią! Chaos jest tylko pozorny – każdy z
doświadczonych pracowników dokładnie wie, co ma robić. Ważenie, krojenie, pieczenie, smażenie,

gotowanie…

W powietrzu unoszą się smakowite zapachy – barszczu na prawdziwym zakwasie, świeżego chleba
z chrupiącą skórką, soczystej pieczeni w ciemnym sosie.

Nie zapominajmy o deserach! Z drugiej strony sali rozchodzi się woń ciasta, czekolady, malin,
mięty…

Wszystko po to, by w pełni zadbać o Wasze podniebienia. Rozumiemy, że tego dnia stres wcale nie
zachęca do jedzenia. Wieść jednak niesie, że Pary Młode podczas wesela w naszym hotelu zjadają
całe porcje!

Kiedy rozpromienieni przekraczacie próg budynku, wszystko już jest gotowe. Piękna sala na wesele
szybko wypełnia się najbliższymi dla Was osobami, z którymi chcecie cieszyć się tym dniem.
Początkowy stres szybko znika bez śladu – zostaje czyste szczęście.

Fotograf ma pełne ręce roboty, by uchwycić każdy gest, spojrzenie i uśmiech! To Wasze pierwsze
chwile jako Męża i Żony. Będziecie je wspominać do końca życia, więc te kadry są bezcenne.

Szalona zabawa trwa do białego rana!

Chcecie, aby tak wyglądało Wasze wesele? Cała załoga Hotelu Wincentów jest gotowa, by
podkreślić wyjątkowość Waszego dnia. Skontaktujcie się z nami!

Czym by było wesele bez jedzenia !!!
Zacznijmy od początku:
1. Lokal od kuchni – czyli zaplecze kuchenne.
Kuchnia, magazyny, chłodnie, zmywak, pomieszczenie socjalne, wszystko to musi być odpowiednio wyposażonezgodnie z dobrą praktyką higieniczną i wymogami sanitarno – epidemiologicznymi.
2. Załoga – czyli osoby pracujące na to by każde przyjęcie było wyjątkowe.
Pani na zmywaku, pomoc kuchenna, kucharze czy szef kuchni wszyscy ci ludzie powinni mieć pasję i serce do „GOTOWANIA”, aby to co ląduje na talerzu, spełniało państwa oczekiwania.

„PAN BÓG STWORZYŁ JEDZENIE,
A DIABEŁ KUCHARZY”
James Joyce

3. Zaopatrzenie – marchewka, jajko, jabłko, ziemniaki, schab, noga kacza, majeranek
Wieloletnia współpraca z różnymi hurtowniami zapewnia świeżość i jakość:
– warzywa, owoce, zioła z giełdy rolnej
– mięso z bezpośredniego rozbioru
– jajka z fermy z certyfikatem
Podczas dostawy cały towar przechodzi kontrolę jakości i przechowywany jest w odpowiednich
warunkach.
Przejdźmy do MENU WESELNEGO:

„LUDZIE CHCĄ UCZCIWEGO, SMACZNEGO JEDZENIA,
A NIE JAKIEGOŚ POPISOWEGO POSIŁKU,
KTÓREGO PRZYGOTOWANIE ZAJMUJE KILKA DNI”
Ted Allen

1. Nie od dziś mówi się, że dobre jedzenie i dobra muzyka to gwarancja udanej imprezy.
Wybór menu weselnego to wcale nie taka prosta sprawa. Jest to przyjęcie trwające całą noc. Musimy wziąć pod uwagę kilka posiłków, tych serwowanych na ciepło czy też na zimno.
Przy wyborze menu nie powinniśmy kierować się jedynie swoimi upodobaniami, gdyż ważnym aspektem jest dopasowanie preferencji pod naszych gości weselnych.
2. Istotną kwestią jest niekierowanie się zasadą „im więcej, tym lepiej”
Sala weselna z doświadczenia lat i ilości zorganizowanych przyjęć doskonale wie ile jedzenia
przygotować na wesele 80, 120, 170 osób. Manager, z którym będziecie ustalać menu i inne kwestie
związane z weselem podpowie wam jak dobrać odpowiednie menu. W tym przypadku naprawdę należy
zaufać doświadczeniu specjalistów.
3. Rosół, stek, De’volaille, desery, przekąski ciepłe, zimne, dania dla dzieci wszystkie pozycje w
menu są bardzo istotne.
Menu dań weselnych powinno zawierać kilka pozycji z każdego działu: zupa, drugie danie, deser,
przekąski ciepłe czy zimne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie i gości.
Ważną sprawą jest też niezapominanie o dzieciach, czy osobach na diecie wegańskiej, wegetariańskiej,
bezglutenowej itp.
Podczas rozmów z managerem można ustalić oddzielne menu dla dzieci, wegetarian i alergików.
Podsumowując, menu weselne stanowi ważny element podczas przygotowań do wesela. Warto poświęcić
nieco uwagi na wybór dań, które zadowolą was i waszych gości weselnych. Mnogość możliwości
oferowanych przez obiekty weselne sprawi, że każdy z was stworzy wyjątkowe i niepowtarzalne menu
weselne.
Niech to będzie najpyszniejsze wesele!

Smacznego:
SZEF KUCHNI HOTELU WINCENTÓW
KAZIMIERZ ŻYSZKIEWICZ

Fot. Konrad Hudaś Fotografia

Vademecum
dla Par, które planują przyjęcie weselne.

Każdy z Was zastanawia się czego powinien oczekiwać od lokalu świadczącego usługę organizacji wesel i co powinniście wiedzieć na pierwszym spotkaniu lub kontakcie.


1. Każdy lokal powinien udzielić informacji o swoich usługach ustnie, jak i również w formie elektronicznej.
2. W dzisiejszej dobie jest wiele Par mieszkających i pracujących za granicą lub w innych miastach niż miejsce pochodzenia. Mimo to polecam osobiste spotkanie z przedstawicielem lokalu.
3. Na spotkaniu powinniście oczekiwać od menadżera lokalu punktualności, prezentacji całego lokalu, pełnych i konkretnych odpowiedzi. Dobrze będzie świadczyło o obiekcie, jak wyjdziecie ze spotkania z ulotką, zawierającą ofertą o usługach.
4. Ze względu na politykę firmy możecie na pierwszym spotkaniu nie dostać w formie papierowej menu czy także umowy cywilno prawnej. Natomiast powinno to być zaoferowane do wglądu w trakcie spotkania.
5. Umowa powinna być przejrzysta bez dodatkowych punktów pisanych drobnym drukiem. W umowie musi być określony standard świadczonych usług- czyli ilość gorących dań, przystawek, napoi, cena od osoby, zniżki np. dla dzieci.
Spotkacie się też z klauzulą mówiącą o tym, że w danym roku cena może ulec zmianie, ale nie więcej niż 10-15% !
6. Może być Wam przedstawiona kompleksowa oferta.
Czyli pośrednictwo w innych usługach (orkiestra, fotograf, kamerzysta, animator, open bar itp.). Jest to na pewno bardzo wygodne dla Par, lecz może być nie do końca obiektywne i może ograniczyć możliwości innego wyboru.
Nasza Sala Weselna jest elastyczna w kwestii wyboru pozostałych usługodawców.
7. Jeżeli lokal, na którego zdecydowaliście się oferuje inne dodatkowe usługi, to oczekujcie dodatkowych umów lub aneksu do umowy z konkretnie określonymi warunkami.
8. Na zakończenie dane techniczne, które są istotne: powierzchnia sali konsumpcyjnej, sali tanecznej, rodzajów stołów do dyspozycji, wymiary stołów, rodzaj krzeseł, nakryć restauracyjnych, ilość obsługi kelnerskiej przypadająca na gości (minimum to 25-30 osób na jednego kelnera). Kwestia alkoholu, są obiekty oferujące tę usługę w pakiecie lub jako dodatkowo płatną, równie popularną formą jest zakupienie alkoholu na „własną rękę”, wówczas możecie się spotkać z tak zwaną opłatą korkową za otwartą butelkę ze strony zleceniobiorcy – nasza restauracja nie pobiera opłaty.
Niezależnie czy szeroko pojęty alkohol zapewnia Para Młoda, czy też lokal, zawsze powinniście oczekiwać, iż będzie on odpowiednio schłodzony lub w przypadku wódki tradycyjnie zmrożony. Alkohole powinny być w odpowiedni sposób wyeksponowane i przechowywane, standardem powinny być coolery z lodem postawione na stołach.
Ogólny wystrój architektoniczny naszej sali pozostawiam Waszej ocenie – gusta są różne, a o nich się nie dyskutuje.

Reasumując – przedstawiłem najważniejsze punkty potrzebne do pierwszego rozpoznania lokali na organizację wesela. Obiekt spełniający 80% tych wytycznych jest wart uwagi i podjęcia decyzji.
Warto jest mówić w trakcie spotkania, jakich rzeczy oczekujecie Państwo od lokalu. Odpowiedzi na te uwagi będą świetnym prognostykiem Waszej przyszłej współpracy.
Pamiętajcie to najważniejszy dzień w życiu, który zostanie w pamięci na zawsze.
Życzę owocnych spotkań i tej naj…, najwłaściwszej decyzji.

Pozdrawiam:

Manager Hotelu Wincentów
Chabior Michał

Ktoś kiedyś powiedział, że WCZORAJ TO DZISIEJSZA PAMIĘĆ, A JUTRO TO DZISIEJSZE MARZENIE !
W naszych sercach zostają wspomnienia cudownych chwil naszych gości. W tym momencie chcielibyśmy Was przenieść w czasie do wspaniałego ślubu Ani i Kuby, który odbył się w plenerze w sierpniu 2021 roku w barwnym Wincentowskim Ogrodzie.”Wymarzone miejsce na wyjątkowa imprezę od wielkiego dzwonu…”!

fot. Konrad Hudaś Fotografia