BEZA KTO Z NAS JEJ NIE KOCHA!!! | Restauracja Lubartów

BEZA KTO Z NAS JEJ NIE KOCHA!!! | Restauracja Lubartów

Mówiąc o tym daniu trudno nie wspomnieć o jej historii. Podobno deser
został przyrządzony dla Anny Pawłowej w australijskim mieście Perth w 1926
lub 1929 roku. To właśnie od nazwiska słynnej tancerki wywodzi się nazwa
bezy.
Beza słodki wyrób cukierniczy wykonany z białek jaj kurzych i cukru.
Upieczony w niskiej temperaturze, wtedy bezy są lekko ciągliwe, a w wysokiej
bezy są kruche. W cukiernictwie wyróżniane są trzy rodzaje bez: francuskie,
włoskie i szwajcarskie.
Sposobów na bezę jest mnóstwo, a każdy jej miłośnik ma swój. Sam
osobiście przewertowałem wiele przepisów tak aby stworzyć ten jeden
odpowiedni dla mnie żeby móc zachwycić państwa podniebienie.
Nasz restauracja preferuje Bezę Pavlova wypełniona słodkim kremem mascarpone i udekorowana
kolorowymi owocami.

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *